Viete, čo je šašlik a ako sa pripravuje?

Prečítajte si, čo presne tento výraz znamená. Z čoho a ako sa šašlik pripravuje, aký je jeho pôvod a originálna príprava.


Šašlik je tradičný pokrm pochádzajúci z kaukazského regiónu a strednej Ázie, ktorý sa stal populárnym po celom svete. Je to vlastne taký druh kebabu (marinované mäso grilované na špíze). Jedná sa o pokrm z väčších kúskov mäsa, ktoré sa vždy nakladajú do marinády a potom sa napichujú na nehrdzavejúce ihly a grilujú.

Tradične sa na šašlik používa jahňacie, baranie a kozie mäso, ale môže sa tiež pripravovať z hovädzieho, bravčového, kuracieho alebo dokonca z rybieho mäsa. Mäso nakrájame na kúsky a následne marinujeme v zmesi oleja, octu, cibule, byliniek a korenia, ako je koriander a paprika alebo tiež aníz či estragón. Veľmi tradičná je marináda na báze jogurtu. Marinovanie môže trvať niekoľko hodín alebo cez noc. Pozor, pokiaľ budete nakladať mäso do nálevu z octu, nemarinujte dlhšie ako 12 hodín. Mäso sa môže začať rozpadať a bude strácať prirodzenú farbu.

Nakoniec sa kúsky mäsa napichujú na ploché nehrdzavejúce ihly (tzv. šampúry) a to obuď samostatne, alebo v kombinácii s cibuľou či sezónnou zeleninou. Grilujú sa na špeciálnych griloch, ktoré môžu byť súčasťou prenosných kovových ohnísk, nad otvoreným ohňom alebo na drevenom uhlí. Čas grilovania sa líši podľa druhu mäsa, hrúbky kúskov a teploty ohňa, obvykle však trvá asi 30 minút, počas ktorých sa mäso otáča, aby sa zabezpečilo rovnomerné prepečenie.

Šašlik je často podávaný s rôznymi prílohami, ako je ryža, šalát, zelenina, chlieb alebo chuťovo výrazné omáčky. Tento pokrm je obľúbený pre svoju jednoduchú prípravu a chutnú charakteristickú chuť. Vďaka svojej popularite sa recepty na šašlik môžu líšiť v závislosti od regiónu a kuchynských tradícií, čo vedie k rôznym variáciám tohto skvelého pokrmu.